Hur vertikal urbanisering och säker hissdestinationskontroll arbetar hand i hand

Eftersom vertikal urbanisering har lett till att våra byggnader blir allt högre har det haft en icke överraskande effekt på hissindustrin. Trappor kan vara ett alternativ för mindre eller lägre byggnader, men när du börjar arbeta med byggnader som nu kan ha tio, tjugo eller till och med femtio våningar blir hissar inte bara god tanke utan en nödvändighet kring deras design och konstruktion.

Med det extra vertikala utrymmet har det också blivit kritiskt för företagen att införliva hissäkerheten i sin byggnad. Om det inte uppmärksammas i tid, kan en hiss gå från att vara en lättåtkomlig lösning för användare till att bli en enkel lösning för potentiella brottslingar och andra oönskade besökare.

Lyckligtvis har framsteg inom både hissäkerhet och vertikal urbanisering gjort affärer med en rad olika alternativ för att hålla säkerheten i en optimal position.

Att välja rätt hiss

För vilket företag som helst är första beslutet som behöver tas, vilken typ av hiss som passar bäst för sina specifika behov. Borta är dagarna för den lilla metallboxen med kablar som bara kan röra sig uppåt eller nedåt - moderna hissar erbjuder nu människor så mycket mer.

Många av dem kan nu utformas kabellösa, vilket gör det möjligt för dem att förflytta sig med hög hastighet, inte bara vertikalt utan också horisontalt. Dessa hissar arbetar med linjär motorteknik, som också tillåter dem att flytta flera hisskorgar samtidigt.

Andra hissar använder en teknik som i sin tur använder mindre maskiner för att styra det övergripande systemet. Genom att göra så kan hissarna arbeta med mindre energi - så mycket som 60% mindre i jämförelse med traditionella hydrauliska hissar.

Oavsett vilken typ av hiss du väljer är det viktigt att det är en av de första besluten du gör. Till skillnad från andra system såsom CCTV, behöver hissar normalt installeras under byggprocessen av huset, eftersom hissen måste integreras i den övergripande strukturen själv.

Ju högre din byggnad är, desto mer av byggnadens golvyta måste ägnas sig åt hissen. Att välja rätt byggnadsstorlek och rätt hiss är därför kanske en av de största besluten du behöver göra när du bestämmer dig för en byggnad åt ditt företag.

Kontrollsystem för hissdestination 

När det gäller säkerhet, lyfter hissar nya och spännande sätt att förebygga säkerhetsproblem. Ett sätt är att använda destinationskontrollsystem.

Medan en vanlig hiss kallas med en knapptryckning som någon har tillgång till, arbetar destinationsstyrningssystem genom att byta ut knappen med en skanner. Denna skanner kräver att folk skannar sitt personliga kort för hissdörrarna ska öppnas och tillåta tillträde. Detta tillåter endast de som är behöriga att använda hissen, vilket förhindrar obehörig åtkomst.

Från ett designperspektiv kan styrsystemet för hissdestinationen också spåra ett rörelsemönster hos passagerare. Systemet kan då assistera människor som behöver åka till samma våning tillsammans. Den här funktionen möjliggör effektivare turer för sina användare, samt att använda mindre energi överlag.

Hissäkerhet

Bortsett från kontrollsystemet för hissdestinationen finns det många andra sätt att förbättra hissens säkerhet. CCTV kan användas för att övervaka hissens insida och utsida dygnet runt. Installering av CCTV kan också ha den positiva effekten att sänka byggnadens säkerhetskostnader, eftersom det minskar behovet av fysisk säkerhet i form av vakter. Med CCTV behövs vanligtvis bara en vakt för att övervaka CCTVen från ett kontrollrum.

När du installerar CCTV är det viktigt att det är synligt. Det kan verka kontraproduktivt för potentiella brottslingar att se var din säkerhet finns, men det gör det möjligt för din säkerhet att fungera som en synlig avskräckande - vilket innebär att de sannolikt kommer att vara mindre benägna att försöka begå ett brott.

Säkerhetsåtkomst till hissar

Medan tillgångskontrollerade hissar och CCTV kan ge dig måttliga säkerhetsnivåer, finns det fortfarande risk för kompromisser. För att förbättra din skyddsnivå för hissen är det viktigt att du också installerar säkerhet kring tillgången till de byggnader där hissar finns.

En speedgate kan hjälpa till att styra flödet av personer som kommer och går från hissområdet. Vanligtvis har de en tunn design som gör att de kan användas i kompakta utrymmen, vilket gör det möjligt för företag att använda mindre lobbyer för att installera fysiska säkerhetsentréer.

Port 4 mini

En kritisk aspekt av att flytta människor smart och säkert inkluderar enheter som PORT Technology revolutionerande sätt att optimera trafikflödet i större byggnader utan att förlora den personliga touchen och smidiga tillträdeskontrollen. Ett sådant system innehåller beröringsfri drift, tillgång via mobiltelefon och förutsägelse av rörelse för att möjliggöra en så smidig och säker resa.

Denna teknik inkluderar avancerad hissdestinationskontroll, vilket innebär att endast rätt, auktoriserad person kan komma in på en våning från ett offentligt område, såsom en reception. Boon Edams Lifeline Speedlane Swing speedgate ger den eleganta lösningen för att integrera PORT 4 mini-enheten. Genom entrélösningar som dessa kan arkitekter, utvecklare, säkerhetschef och slutanvändare uppleva verklig innovativ harmoni.

För att få veta mer om vikten och inverkan på tidig hissallokering och effekten av en säker entré i den höga byggnaden idag och imorgon, kontakta våra entréexperter.

© Royal Boon Edam International B.V.